29 nov. 2023, 11:02

Werken bij Rijkswaterstaat!

Werken bij Rijkswaterstaat!

Deze blog geeft een helder beeld van Rijkswaterstaat, de Nederlandse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de infrastructuur van Nederland. De organisatie speelt een cruciale rol in het beheer van wegen, waterwegen, en diverse andere projecten. In deze blog lees je ook meer over de diverse functies binnen Rijkswaterstaat en benadrukken we waarom werken bij deze organisatie zo aantrekkelijk is. De verschillende locaties en de impact die Rijkswaterstaat heeft op zowel wegen als waterwegen komen ook aan bod. Kortom, het is een informatieve gids voor iedereen die geïnteresseerd is in een carrière bij Rijkswaterstaat.

Wat is Rijkswaterstaat?

Rijkswaterstaat is een Nederlandse overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de belangrijkste infrastructuur van Nederland. Opgericht in 1798, heeft Rijkswaterstaat een cruciale rol gespeeld in het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van snelwegen, waterwegen, bruggen, sluizen, dijken en andere vitale infrastructurele projecten in Nederland.

Wat doet Rijkswaterstaat?

De primaire verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat is het waarborgen van de veiligheid en de doorstroming van het verkeer op de Nederlandse wegen en waterwegen. Dit omvat onderhoud, beheer, planning en ontwikkeling van de infrastructuur om de mobiliteit te verbeteren en om te gaan met uitdagingen zoals klimaatverandering, waterbeheer en duurzaamheid.

Rijkswaterstaat houdt zich bezig met:

 • Wegen en snelwegen: Ontwerp, aanleg en onderhoud van snelwegen en provinciale wegen.
 • Waterwegen: Beheer van rivieren, kanalen en vaarwegen voor scheepvaartverkeer.
 • Waterbeheer: Bescherming tegen overstromingen, beheer van waterpeilen en waterkwaliteit.
 • Bruggen en sluizen: Onderhoud en exploitatie van bruggen, sluizen en andere waterbouwkundige werken.
 • Innovatie en duurzaamheid: Onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën en methoden voor duurzaam beheer van de infrastructuur.

Rijkswaterstaat en Duurzaamheid

Om te zorgen dat Rijkswaterstaat nieuwe en lopende projecten op een duurzame manier uitvoeren, werken ze aan de hand van 5 ontwerpcriteria:

 • gebruik duurzame energie
 • sluit materiaalkringlopen
 • ondersteun biodiversiteit
 • stimuleer samenwerking
 • draag bij aan een schone en gezonde leefomgeving

Een van de focuspunten van Rijkswaterstaat is bijvoorbeeld Duurzame Infrastructuur. Om dat te bereiken willen ze in 2030 volledig circulair werken. Bij aanleg, vervanging, renovatie en onderhoud van onze infrastructuur willen ze zo min mogelijk primaire grondstoffen verbruiken. Dit betekent dat ze zoveel mogelijk grondstoffen gaan hergebruiken.

Meer lezen over Rijkswaterstaat en duurzaamheid? Lees meer over de duurzame werkzaamheden van Rijkswaterstaat.

Wat voor type (duurzame) banen zijn er bij Rijkswaterstaat?

Bij Rijkswaterstaat zijn er diverse carrièremogelijkheden beschikbaar in verschillende vakgebieden. Ingenieurs, projectmanagers, milieudeskundigen, verkeerskundigen en ICT-specialisten zijn slechts enkele voorbeelden van professionals die bijdragen aan de missie van Rijkswaterstaat.

Voorbeeld Functies:

 • Senior Talent Sourcer
 • Senior Adviseur
 • Contractmanager
 • Inkoopadviseur
 • Assetmanager
 • Werktuigkundige

Waarom is het leuk om voor Rijkswaterstaat te werken?

Werken bij Rijkswaterstaat biedt talrijke voordelen. Het stelt individuen in staat om een impact te maken door bij te dragen aan cruciale projecten die de Nederlandse samenleving ten goede komen. Medewerkers hebben de kans om aan diverse en uitdagende projecten te werken, van bruggenbouw tot waterbeheer en duurzaamheid. Bovendien ondersteunt Rijkswaterstaat de professionele groei van haar medewerkers door investeringen in opleiding en ontwikkeling, waardoor er ruimte is voor loopbaanontwikkeling.

In essentie biedt werken bij Rijkswaterstaat niet alleen de gelegenheid om betrokken te zijn bij cruciale infrastructuurprojecten, maar ook om een impact te hebben op de maatschappij terwijl je groeit in een dynamische en stimulerende werkomgeving.

Locaties van Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat, heeft zijn hoofdkantoor in Utrecht, gevestigd in het gebouw De Knoop. Naast dit centrale hoofdkantoor heeft Rijkswaterstaat diverse regionale hoofdkantoren verspreid over Nederland, waaronder in steden zoals Haarlem, Rotterdam, Lelystad, en Den Bosch. Deze regionale kantoren zijn gericht op het beheer en onderhoud van infrastructuur in hun respectievelijke regio's. Bovendien heeft Rijkswaterstaat steunpunten langs snelwegen die dienen als operationele hubs voor onderhouds- en calamiteitenteams. De geografische verspreiding van deze kantoren en steunpunten stelt Rijkswaterstaat in staat om een efficiënte en responsieve dienstverlening te bieden, met snelle reacties op incidenten op zowel wegen als waterwegen.

Opzoek naar een baan bij Rijkswaterstaat? Bekijk Rijkswaterstaat vacatures op Greenjobs.nl!

Vond je deze blog handig en interessant? Misschien zijn deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: