26 jul. 2023, 15:35

Waarom een deelauto een slimme zet is voor je bedrijf en de planeet

Waarom een deelauto een slimme zet is voor je bedrijf en de planeet

Waarom een deelauto voor je werknemers een slimme zet is voor je bedrijf en de planeet

In een wereld waar duurzaamheid en milieubewustzijn steeds belangrijker worden, zoeken bedrijven naar innovatieve manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd hun werknemers te ondersteunen. Een van de opkomende oplossingen die aan populariteit wint, is het implementeren van deelauto's voor werknemers. Deelauto's bieden niet alleen talloze voordelen voor het bedrijf, maar dragen ook bij aan een groenere toekomst. Greenjobs.nl heeft de voordelen van een deelauto voor je medewerkers op een rijtje gezet om te laten zien waarom het een slimme zet is voor jouw bedrijf en de planeet.


Wat is zakelijk autodelen?

Bij zakelijk autodelen deelt een bedrijf een aantal auto’s voor zakelijk gebruik. In plaats van dat elke werknemer een eigen auto heeft worden een aantal voertuigen gedeeld onder het personeel. Er zijn twee opties om zakelijk auto's te delen. Als bedrijf kun je één of meerdere deelauto’s op je terrein neerzetten die alleen gebruikt worden door eigen medewerkers of je maakt gebruik van een auto-deel service waarbij je personeel publieke deelauto’s op straat kan gebruiken voor zakelijke ritten. 

Voordat je een deelauto-aanbieder kiest voor je bedrijf is het belangrijk om te bepalen wat belangrijk is qua reisbehoefte van je medewerkers. Voor de ene functie moet iemand vast een auto hebben, zoals monteurs, maar voor de andere functie heb je slechts soms een auto nodig. Wanneer je weet welke reisbewegingen essentieel zijn voor de je werknemers en waar ruimte voor verandering zit, kun je gericht op zoek gaan naar alternatieven.


De voordelen van een deel-auto voor je werknemers

Er zijn meerdere voordelen aan het hebben van deelauto's voor je werknemers. Zakelijk autodelen leidt tot efficiënter gebruik van middelen en het bespaart kosten. Tegenwoordig werken veel werknemers deels thuis en is een eigen auto niet altijd nodig. Het huren van een deelauto biedt dan uitkomst. Zeker als je in een grote stad woont, is een deelauto altijd dichtbij voor die dagen dat je toch een auto nodig hebt. Lees hieronder alle voordelen van een deelauto voor je werknemers:

1. Deelauto's zijn goed voor de kostenbesparing
Het hebben van een bedrijfsauto kan behoorlijk prijzig zijn. Naast de aanschafkosten zijn er nog andere uitgaven, zoals onderhoud, verzekeringen, belastingen en brandstof. Deelauto's bieden een kosteneffectieve oplossing, waarbij je de autokosten kunt delen over meerdere medewerkers. Hierdoor bespaart je bedrijf aanzienlijk op autokosten, wat je financiële positie kan versterken.

2. Deelauto's gebruiken is milieuvriendelijker
Zakelijk autodelen kan een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Doordat het aantal gedeelde auto's lager is dan het aantal individuele bedrijfsauto's, resulteert dit in minder auto's op de weg en dus ook een vermindering van de CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Ook zullen werknemers het gevoel hebben dat ze deelnemen aan een milieubewuste onderneming, wat de betrokkenheid en het moreel kan verhogen.

3. Deelauto's dragen bij aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) 
Door zakelijk autodelen te omarmen, toon je als bedrijf betrokkenheid bij duurzame mobiliteit en MVO-initiatieven. Het laat zien dat je bedrijf zich bewust is van zijn ecologische voetafdruk en actief bijdraagt aan een groenere en milieuvriendelijkere toekomst.

4. Deelauto's bieden flexibiliteit voor medewerkers

Autodelen geeft werknemers de flexibiliteit om alleen een auto te gebruiken wanneer ze die daadwerkelijk nodig hebben. Dit is vooral voordelig voor werknemers die anders afhankelijk zouden zijn van openbaar vervoer of geen persoonlijke auto hebben. Het kan ook handig zijn bij dienstreizen of zakelijke afspraken op locaties waar openbaar vervoer beperkt is.

5. Deelauto’s verminderen parkeerproblemen
In veel stedelijke gebieden zijn parkeerproblemen een grote uitdaging. Het hebben van deelauto’s kan het aantal bedrijfsauto's dat op kantoorparkeerplaatsen geparkeerd staat, verminderen. Dit geeft je meer ruimte voor andere doeleinden, bespaart kosten en voorkomt eventuele frustraties van medewerkers die moeite hebben om een parkeerplaats te vinden.

Hoe huur je een deelauto?

Drie populaire Nederlandse deelauto-aanbieders zijn MyWheels, Greenwheels en SnappCar. Het aanbod en de verschillen tussen de deelauto-aanbieder zijn groot. Welke het beste past bij jou en je bedrijf hangt vooral af van waar je woont en welke aanbieder de meeste auto’s in de buurt heeft van jou en je personeel.

MyWheels is momenteel de grootste aanbieder van deelauto’s in Nederland. Dit betekend dat je dus veel kans hebt dat er meerder auto’s in de buurt tot je beschikking zijn. Om MyWheels te gebruiken moet je een account aanmaken, je gegevens invoeren zoals je rijbewijs en die laten verifiëren. Auto’s reserveren doe je via de website of een app en via de app kan je op een kaart precies zien welke auto’s er bij jou in de buurt beschikbaar zijn. Bij MyWheels heb je meerdere abonnementen, variërend van gratis t/m 25 euro per maand (exclusief de huur en kilometerprijs). Bij het abonnement van 10 euro per maand krijg je 15% korting op de huur en kilometerprijs, en bij het abonnement van 25 euro krijg je 30% korting op de huur en kilometerprijs.

Bij Greenwheels moet je, je registreren en je gegevens invoeren. Via de app of de website zie je waar een auto bij jou in de buurt staat en reserveer je er makkelijk eentje. Je moet een abonnement afsluiten (gratis of betaald) en huurt de auto’s per uur. Je hebt abonnementen voor wanneer je soms, regelmatig of vaak rijdt. Hoe duurder het abonnement hoe goedkoper de huur en km prijs. De abonnenten variëren tussen de 10 en 25 euro per maand. Met het abonnement van 10 euro per maand betaal je 3,20 per uur en 0,37 per kilometer. Bij het abonnement van 25 euro betaal je 2,30 per uur en 0,29 per km.

SnappCar zit iets anders in elkaar dan MyWheels en Greenwheels. Bij SNappCar worden namelijk auto’s van particulieren aangeboden om te delen. SnappCar heeft dus geen eigen autovloot. Om gebruik te maken van SnappCar moet je ook een account aan maken en worden je gegevens gecontroleerd. Je betaald eenmalig 5 euro inschrijfkosten en daarna betaal je wat de verhuurder vraagt. Je huurt een auto per dag, dit kan kan al vanaf een paar tientjes.


Geniet met je bedrijf van de voordelen van een deelauto!

Het hebben van deelauto’s voor je werknemers biedt tal van voordelen, waaronder kostenbesparing, duurzaamheid, flexibiliteit, verbeterde productiviteit en versterking van de werkcultuur. Het is een win-win situatie voor zowel je bedrijf als je werknemers. Door je medewerkers een efficiënte en duurzame manier van reizen aan te bieden, toon je als werkgever ook je betrokkenheid bij het welzijn van je werknemers en het milieu. Het hebben van deelauto's brengt vele voordelen met zich mee waar je met het gehele team van kunt genieten!


Werken voor een bedrijf actief in deelmobiliteit? 

Wil je werken voor een bedrijf wat bezig is met deelmobiliteit? Op Greenjobs.nl is er een aparte categorie voor vacatures in de EV / Deelmobiliteit! Als je begaan bent met het milieu en graag een positieve impact wilt hebben op het verminderen van CO2-uitstoot, dan kan werken voor een deelautobedrijf je de kans bieden om bij te dragen aan een duurzame toekomst. Werken voor een bedrijf actief in deelmobiliteit biedt veel mogelijkheden en mensen met uiteenlopende vaardigheden en achtergronden zijn gezocht, zoals technici, marketeers, klantenservice en meer. Bekijk gelijk de vacatures van MyWheels om te zien welke vacatures er zijn!

Alle vacatures in de deelmobiliteit op Greenjobs.nl kan je ook bekijken!

Vond je deze blog handig en interessant? Misschien zijn deze blogs op Greenjobs.nl dan ook wat voor je: